Κέντρο λογοθεραπείας Διάλογος: Σύμβαση με όλα τα ταμεία | Δωρεάν αξιολόγηση

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Άρθρα Κέντρου Λογοθεραπείας Διάλογος

 
Λογοθεραπεύτρια Έλενα Πατσιαλή
 
Πως μπορεί ένας γονιός να επικοινωνήσει σωστά κι αποτελεσματικά με το παιδί του;
 
 
Κέντρο λογοθεραπείας Διάλογος
 
 
 
Όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητο είναι οι γονείς να μιλούν στα παιδιά τους, όμως, πολλές φορές οι γονείς παρ’ όλο που τους μιλούν αρκετά τα ίδια δεν ακούν ή δεν εκτελούν αυτά που τους ζητούν.
Φυσικά για την εδραίωση της σωστής λεκτικής επικοινωνίας αλλά και της σωστής διαπαιδαγώγησης του παιδιού σημαντικό είναι ο γονιός να επικοινωνεί με το παιδί του.

Πως, όμως, γίνεται αυτό αποτελεσματικά;
 
 
 
 
Πρώτα απ’ όλα πριν πει ένας γονιός ή ζητήσει οτιδήποτε, σημαντικό είναι να κοιτάει το παιδί στα μάτια και να τραβήξει την προσοχή του για να κάνει κι εκείνο το ίδιο. Αν δεν το κάνει αυθόρμητα του το ζητά ο γονιός. Αφού αποκτήσει την κατάλληλη βλεμματική επαφή ξεκινά τη συζήτηση που ήθελε να κάνει μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο η προσοχή και το ενδιαφέρον του παιδιού είναι στραμμένα στα λόγια του γονέα. Το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια βλεμματική επαφή φυσικά πρέπει να έχει και ο γονιός όταν του μιλά το παιδί.

Έπειτα ξεκινώντας το διάλογο ο γονιός είναι καλύτερο να προσφωνήσει το όνομά του παιδιού. Για παράδειγμα “Γιώργο θέλεις να παίξουμε …”.

Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να έχουν όλοι οι γονείς στο νου τους είναι ότι το λεξιλόγιό τους όταν απευθύνονται στο παιδί αρχικά θα πρέπει να είναι απλοϊκό κι όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού και το γνωστικό του επίπεδο τόσο να εμπλουτίζεται και να γίνεται ολοένα πιο σύνθετο και το λεξιλόγιο του γονέα. Αν στην πορεία διαπιστώσει ο γονιός πως το βλέμμα του παιδιού είναι απλανές τότε πιθανόν δε γίνεται κατανοητός πλέον απ’ το παιδί.

Πολλές φορές κάποιος αντί να επικοινωνήσει λεκτικά το κάνει με οπτικά ερεθίσματα (εκφράσεις προσώπου). Οι εκφράσεις του προσώπου αποκαλύπτουν αυτά που εννοούμε καθαρότερα από τα λόγια. Γι’ αυτό καλό είναι να μην αγνοεί ο γονιός ένα χαμόγελο ή ένα δακρυσμένο πρόσωπο αλλά να συλλάβει το νόημα της συμπεριφοράς του παιδιού και να εκμαιεύσει περαιτέρω πληροφορίες..

Τέλος, αν ζητάτε κάτι απ’ το παιδί κι εκείνο δεν ανταποκρίνεται εξηγήστε του τον λόγο για το οποίο το ζητάτε και δώστε του κίνητρα. Για παράδειγμα “Μάζεψε τα παιχνίδια σου ώστε να μπορείς να πας έξω να παίξεις.”

Μην ξεχνάτε τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και χειριστικά με τον κατάλληλο τρόπο μπορείτε να αποφύγετε πολλές ανεπιθύμητες συμπεριφορές μειώνοντας τις φασαρίες και τους καβγάδες εδραιώνοντας μία αποτελεσματική επικοινωνία.
 
 
 
Η εξομολόγηση μιας μητέρας
 
Μπερδεύει ή δεν μπορεί να πει ένα γραμματάκι το παιδί σας; Ποια η διαφορά τους;
 
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - Θεραπεία μέσω του παιχνιδιού
 
ΒΑΡΗΚΟΪΑ, πως μπορούν οι γονείς να την αντιληφθούν και να βοηθήσουν το παιδί;
 
10 Συμβουλές με τις οποίες μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν και να ενισχύσουν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους
 
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον αυτισμό;
 
Τι πρέπει να ξέρω για τον ΛΟΓΟ του παιδιού μου;
 
Το παιδί μου τραυλίζει! Μπορώ να το βοηθήσω;
 
Το παιδί μου έχει Διάσπαση Προσοχής και Υπερκινητικότητα. Τι να κάνω;
 
Χρειάζεται το παιδί μου λογοθεραπεία;
 
Επηρεάζουν το μπιμπερό, η πιπίλα ή το δάχτυλο στην ανάπτυξη της ομιλίας;
 
 
 
Μπορείτε να μας βρείτε εδώ:
 
Κέντρο λογοθεραπείας Διάλογος - Λογοθεραπεύτρια Έλενα Πατσιαλή
 
Τηλέφωνο 2314000952
 
Κινητό 6979890122
 
Ωράριο Λειτουργίας
Κατόπιν ραντεβού